De Ware Betekenis En Kennis Van Mantra En Tantra

De betekenis van deze waardevolle wetenschap

Alleen al het in de mond nemen van het woord Tantra is genoeg om enorme angsten in de harten van de mensen te boezemen. Ze krijgen een ware terugslag alsof ze op gloeiende kolen hebben gestaan. Deze ongefundeerde of nergens op gebaseerde angst, vrees of bangheid symboliseert niets meer dan de onwetendheid van deze mensen. Volgens de teksten geven de hersens het juiste signaal aan de hand van logica. Maar wanneer de kennis over een bepaald onderwerp niet adequaat dus onvoldoende is, dan krijgt men te maken met een verkeerde of niet heldere gedachten. Omdat er dan een tekort aan kennis is, maakt ons gedachte, hersenen compleet nergens op gebaseerde argumenten.

Tantra is het hart en ziel van India. Niet alleen onze oude Rishis, maar ook de geleerde van andere sekten zoals het Jainisme, hebben deze wetenschap diep bestudeerd. In India worden alle wetenschappen en kennis gerespecteerd.

De Rishi Charvak gaf veel waarde aan het plezier van het leven en hij zei:

Yaavat Jeevat Sukh Jeevat Rinnam Kritvaa Ghritam Peevat

d.w.z. men moet een comfortabel leven spenderen ook al als je ervoor geld moet lenen

Er zijn zoveel filosofieŽn en theorieŽn die bestaan, die vaak met elkaar in tegenstrijd zijn. Maar als ons denkwijze helder en gebalanceerd is, dan kan men de basis feiten en essentie van het leven krijgen welke we niet zonder kunnen. Als de wetenschappers de atoom niet hadden ontdekt, vrezend dat het vernietigend voor de mens kon zijn, dan zouden we het nooit gehaald hebben om naar de maan te vliegen. De energie in de atoom kan zeker wel worden gebruikt voor vernietiging maar het kan ook voor het creŽren van nieuwe zaken worden gebruikt. Het is dan afhankelijk van ons denkwijze waarvoor we deze energie gaan gebruiken.

Tantra is een wetenschap. Als je een ritueel probeert met een specifiek doel en je faalt of hebt geen succes, dan moet je het keer op keer proberen totdat je wel slaagt. Wanneer er een experiment wordt gelanceerd in een bepaalde wetenschap, is er nooit volledige zekerheid dat het experiment in zijn eerste poging zal slagen. Men kan het experiment twee, drie of zelfs meerdere keren hebben herhaald. En net zoals men het geduld, concentratie en doorzettingsvermogen moet hebben om succes te hebben in het experiment, precies zo voor succes in Tantra, Mantra sadhana heeft men devotie, vertrouwen, toewijding en doorzettingsvermogen nodig. Alleen dan kan men het gewenste resultaat krijgen.

De huidige samenleving is een tijd van strijd, hals doorsnijdende competitie, leugens en immoraliteit. Er is een gekke wedstrijd om altijd meer te hebben dan andere. We zijn onze morele waarde vergeten. In zo een situatie is het niet meer dan natuurlijk voor een persoon om besmet te raken met zorgen. Als we zorgvuldig de samenleving bekijken, zien we dat een ieder gestrest is of zorgen heeft om een of andere op te noemen reden. En zo ongelukkig heeft hij/zij geen middelen om van deze stress en zorgen af te komen. De basis van al onze kennis en teksten is het menselijk leven. Als wij falen om de mens gelukkig te maken dan is onze wetenschap, al onze voorspoed die we erin hebben bereikt en al onze prestaties binnen deze wetenschap overbodig. Het onderzoeken en ontdekken van het universum is een grote prestatie maar al deze vooruitgang is overbodig als we de mens niet gelukkig en vredig, zowel innerlijk als uiterlijk, kunnen maken.

Dit probleem kan alleen worden getakeld door de kracht van Mantra. De basis van het gebruiken van mantras is de gedachte van de persoon. Door het reciteren van de Mantra en door de geluidsvibraties die worden geproduceerd, wordt de gedachte getransporteerd naar een niveau waar alleen rust en tevredenheid is. Probeer dit gewoon eens een keer. Sta om 04.00 u in de morgen op. Neem een bad en draag een Dhoti of comfortabele kleding. Reciteer dan met een pure gedachte de Guru mantra ( om param tatvaay narayanaay gurubhyo namah) of de mantra van je lievelings god/godin voor een aantal minuten. Je zal ervaren dat er een zekere rust zal rijzen en je voor een paar momenten vrij zal zijn van je zorgen en stress. Het is een manier van het onder controle krijgen van de gedachte en de normale wetenschap kan je daarbij niet helpen! Zelfs grote wetenschappers zoals Einstein realiseerden in hun laatste momenten dat dichterbij de natuur te komen en opgaan in het goddelijke men echt vooruitgang kan boeken in de wetenschap.

Langzaam beginnen we het vertrouwen te verliezen in spiritualiteit. Als je voor een moment even stopt en nadenkt waarom je constant overal achteraan rent in het leven, zal je versteld staan omdat je geen antwoord kan vinden op je vraag. Iedereen rent achter geld aan alsof we bezeten zijn met hondsdolheid. Wetenschap en technologie kunnen je geen echte geluk, joy brengen. Maar Tantra zeker wel. Als we Tantra sadhanas proberen onder de leiding van een expert dan kunnen zeker onze problemen worden opgelost en kunnen we alles krijgen wat we willen in het leven.

In feite zijn mantras zelf nog belangrijker hedendaags. Vandaag de dag is het leven veel complexer en harder dan het was in de vroegere tijden. Nu wordt het tijd en is het belangrijk dat we onze foute aannames aan de kant zetten en proberen de ware natuur van Tantra te begrijpen wat het leven comfortabel, gelukkig, stressvrij en succesvol kan maken.

With love and affection

Dr. Narayan Dutt Shrimali