Anand Tandav Sadhana

Lachen en dansen
door tegenslagen heen

Kan je je herinneren wanneer je voor het laatst helemaal vrijuit hebt gelachen of wanneer je echt van de momenten van het leven hebt genoten?

Zeer waarschijnlijk kan je zulke momenten niet zo snel voor de geest halen. Het moderne leven met zijn beproevingen en zijn inspanningen heeft onze geest zo verpletterd dat we zelfs zijn vergeten om te lachen, het gezellig en leuk te hebben.

Wanneer we praten over Sadhanas bedoelen we niet om serieus te worden en zelfs geen spoor van amusement op ons karakter achter te laten. Onze Rishis wisten zeker wel hoe ze volledig moesten leven en dat is ook de reden waarom zij Sadhanas bedachten die schoonheid, kunst, muziek en dans konden toevoegen in ons leven. Zelfs onze Goden zijn geen wezens wiens zaken alleen maar is om het kwade te straffen, sterker nog hun eigen leven zijn een goed voorbeeld van hoe het leven zou moeten worden geleefd.

En de God die een pilaar is voor totaliteit is God Shiva, die we niet Dev (God) noemen maar Mahadev (de grootste God). Zijn verscheidende vormen raken elk verschillende aspecten van het leven. Als Rudra vernietigt hij het kwade en als Vaidyanath verwijdert hij alle ziektes. Hij verschijnt in zoveel vormen dat het vele pagina’s in beslag zal nemen om alles op te schrijven.

Één van zijn vormen is die van Natraaj – de Goddelijke danser die de Taandav dans uitvoert. Deze dans heeft twee vormen. De Pralay Taandav wordt uitgevoerd door de God wanneer hij het kwade vernietigt, terwijl wanneer hij in een gelukkige en blije stemming is in Aanand Taandav komt.

Dansen op muziek is in feite de beste manier van uitdrukking van vreugde van je hart en ziel. Het maakt je geest vrij en licht, zorgeloos en gelukkig. Het is een geweldige manier om het gif van zorgen en stress te vernietigen en om de elixer van vreugde en rust van binnenuit in je te laten ontspringen.

Aanand Taandav Sadhana van God Shiva is een geweldig ritueel waardoor een Sadhak verveling, luiheid, sloomheid, zorgen en stress kan verwijderen van zijn leven en installeert in het leven een Goddelijke frisheid. Het is ook een wonderbaarlijk ritueel waardoor professionele dansers en muziekkanten goed kunnen worden in hun vakgebied. Ik heb zelf een danseres gezien die wereldberoemd is geworden en erkenning heeft gekregen door deze Sadhana die eerwaardige Sadgurudev aan haar had onthult.

Deze Sadhana als je het mij vraagt is een must voor elke Sadhak waardoor je fris, gelukkig en onbeledigd kan blijven in de giftige atmosfeer van hedendaags zoals een lotus die puur blijft in de modder waarin het groeit. Welke veld je ook opereert, je kan deze Sadhana gebruiken om jezelf met nieuwe enthousiasme te installeren en prestaties neer te zetten tegen welke tegenslagen dan ook.

Deze Sadhana moet geprobeerd worden op een maandag. Na negen uur in de avond neem een bad en draag witte kleding. Zit op een witte katoenen of wollen kleed richting het noorden of noordoosten. Bedek een houten laag tafeltje of stoel met witte katoen. In een koperen schaal plaats je witte bloemen met daarop de Natraj Yantra. Offer op de Yantra rijstkorrels en sindoor. Maak dan 16 markeringen op de Yantra met sindoor elke keer reciterend Om Namah Shivaay. Elke keer als je een markering maakt, denk dan dat één voor één de Goddelijke 16 verdienstelijke worden geïnstalleerd in jouw vorm zodat je het leven kan leven met volledige vreugde en gelukzaligheid. Doe een ghee lamp aan. Reciteer 1 rondje van Guru Mantra. Reciteer dan 5 rondjes van de volgende Mantra met een Rudraksh mala.

Om Aanand Taandavaay Namah

De volgende morgen ga en offer de mala en Yantra in een tempel van Shiva of gooi het in stromend water. Deze Sadhana die een wonderbaarlijke transformatie kan brengen in je leven en laat je dansen door de problemen en tegenslagen van het leven. Het is een ritueel van het offeren van alle gif van je problemen in de voeten van God Shiva en het daarvoor in de plaats Goddelijke elixer te krijgen zodat je in staat bent om zelfs lachend in het gezicht te staan van de verschillende problemen van het leven.